Zorgwonen

Zorgwonen

Denkt u aan zorgwonen in plaats van de traditionele ouderenzorg? Informeer hier!

Doe gratis en vrijblijvend een offerte aanvraag bij NOVULO Buildings, de #1 Belgische leverancier van zorgwoningen.

NOVULO Buildings - Zorgwonen

Offerte-aanvraag, informatie & advies:

Stap 1 van 2 - Zorgwoning

Zorgwonen

Zorgwonen 

Zorgwonen

2020 is een ingewikkeld jaar geweest.

Het was ook een jaar dat families samenbracht en ons onze dierbaren nog meer deed koesteren.

Het veroorzaakte veel veranderingen in levensstijl, niet allemaal even prettig.

Voor de toekomst voorspellen experts een stijging van de nu al grote trend van multigenerationeel wonen in België.

Zorgwoningen zijn een van de grootste vastgoed trends van de afgelopen jaren geworden, en de sector is op weg om nog meer te groeien.

Een studie wees uit dat duizenden mensen elk jaar aanvragen indienen om bijgebouwen te bouwen, en ruim 80% van de aanvragen zijn succesvol.

De meeste huiseigenaren willen een bijgebouw van de grond af opbouwen, maar er zijn ook gevallen waarin ze ervoor kiezen om een bestaand bouwwerk om te bouwen, zoals een schuur of een ander gebouw dat er al stond.


zorgwoning huren of kopen prijs


Zorgwonen in de lift in België

Hoewel 2020 een grote rol heeft gespeeld in de opkomst van zorgwonen en zorgwoningen, met gezinnen die ervoor kiezen om hun bejaarde ouders terug te verwelkomen om gezondheids- en veiligheidsredenen, had België al hoog percentage van multi generationele huishoudens.

Omdat het op zichzelf staande ruimtes zijn, bieden mantelzorgwoningen senioren meer onafhankelijkheid, maar er kan nog steeds voor hen worden gezorgd, en ze zullen zich minder snel eenzaam en geïsoleerd voelen.

Ze kunnen ook meer tijd doorbrengen met kleinkinderen, wat goed is voor de hele familie.

Ondanks de term mantelzorgwoning, is deze woonstructuur ook perfect voor jongvolwassenen die weer bij hun ouders intrekken maar hun persoonlijke ruimte nodig hebben.

Een mantelzorgwoning kan de prijs van uw woning opdrijven.

In een onzekere vastgoedmarkt leveren zorgwoningen ook aanzienlijke besparingen op.

De COVID-19-crisis heeft een aanzienlijke impact gehad op de economie en vastgoedmarkt, en de vooruitzichten voor de vastgoedprijzen zijn nog steeds onzeker.

Veel jongvolwassenen die wilden verhuizen, stellen hun plannen uit vanwege de hoge vastgoedprijzen. Bovendien realiseerden gezinnen die een bejaardentehuis overwogen voor oudere familieleden zich dat de kosten hoog kunnen zijn.

In beide gevallen is een zorgwoning een meer betaalbare optie.

Veel Belgische huiseigenaren willen een mantelzorgwoning laten bouwen.

Als u aan een zorgwoning denkt, kan u hier prijzen en informatie opvragen van beschikbare zorgwoningen en bijgebouwen.


Zorgwonen

Moderne zorgwoning

Zorgwonen |


Zorgwonen in de tuin

Hoe bereid u zich voor op het zorgwonen?

Het verwelkomen van uw bejaarde ouders om bij jou te wonen kan een fantastische invloed hebben op het gezinsleven en uw eigen gemoedsrust: de kinderen krijgen meer tijd met hun grootouders door te brengen, grootouders hebben iemand om voor hen te zorgen, en u hoeft zich geen zorgen meer te maken dat uw ouders zich eenzaam of verwaarloosd voelen.

Vanuit financieel oogpunt is het bouwen van een zorgwoning ook betaalbaarder in vergelijking met andere woonopties, dus als u de lijn doortrekt, is generatiewonen goed voor iedereen.

Maar zorgwonen brengt aanzienlijke veranderingen in levensstijl met zich mee, en het is niet altijd gemakkelijk om u onmiddellijk aan te passen.

Om de overgang zo soepel mogelijk te laten verlopen en ervoor te zorgen dat wonen voor iedereen harmonieus verloopt, moet u zich van tevoren voorbereiden.

Erken de behoefte van uw ouders aan steun

Als bejaarde ouders weer gaan samenwonen, is dat meestal omdat ze een leeftijd hebben bereikt waarop ze niet meer voor zichzelf kunnen zorgen, of omdat ze een bepaalde gezondheidstoestand hebben die toezicht vereist. Op dit moment wordt veelal aan zorgwonen gedacht.

Inzicht in de medische eisen en levensstijl van je ouders is belangrijk voordat ze bij je intrekken, omdat u op basis daarvan kunt bepalen welke stijl de zorgwoning moet hebben, welke activiteiten u moet plannen en hoe u uw schema indeelt.

Als een van de ouders bijvoorbeeld fysiek nog sterk is, maar zijn cognitieve vaardigheden zijn afgenomen, zal hij of zij een andere verzorging nodig hebben dan wanneer hij of zij geen fysieke kracht heeft, maar wel mentaal scherp is.


zorgwoning huren of kopen prijs


Maar respecteer hun onafhankelijkheid

Het feit dat uw ouders bij jou in een zorgwoning komen wonen, betekent niet noodzakelijk dat ze niet meer onafhankelijk zijn – tenminste niet in de mate die hun gezondheid toelaat.

Uw ouders willen misschien hun oude levensstijl voortzetten.

Ze zullen gasten willen ontvangen, hun bijgebouw naar eigen inzicht willen inrichten en hun eigen routine willen volgen.

Tenzij het absoluut noodzakelijk is voor hun gezondheid om constant in de gaten te worden gehouden, geef ze dan wat persoonlijke ruimte.

Het is belangrijk voor hun eigenwaarde en algehele mentale gezondheid.

Leg de basis vast

Uw  verwachtingen van uw ouders kunnen anders zijn dan die van hen, dus om misverstanden te voorkomen, moet u een aantal basisregels opstellen.

Enkele van de belangrijkste onderwerpen die u moet bespreken zijn:

  • Wie moet er koken?
  • Betaalt u alle rekeningen of doen uw ouders ook mee?
  • Wie doet de boodschappen?
  • Welke taken moet u op zich nemen? (bijv. ouders helpen hun medicijnen in te nemen, naar doktersafspraken te gaan, zich aan te kleden)

Als u deze regels vaststelt, moet u in de eerste plaats rekening houden met de medische behoeften van uw ouders.

Als ze fysiek niet in staat zijn om een bepaalde taak uit te voeren, dan moet u hen niet toestaan om die taak uit te voeren – hoezeer ze er ook op aandringen.

Maar wees tegelijkertijd ook lief voor uzelf en houd rekening met uw eigen grenzen.

Een evenwicht vinden

Het gezinsleven kan gevuld zijn met mooie momenten, maar het kan ook zwaar zijn.

Als uw ouders weer bij u komen wonen, wordt u de verzorger, en dat kan extra stress met zich meebrengen.

U moet misschien plannen afzeggen, uw tolerantiedrempel verhogen en voorbereid zijn op het onverwachte.

Er kunnen ook conflicten ontstaan, en dat is volkomen normaal.

Dat u af en toe ruzie maakt, betekent niet dat u niet van elkaar houdt. Het hoort gewoon bij het gezinsleven, dus probeer er mee om te gaan door geduldig te zijn en te communiceren.

Zorgwonen |


Kan een zorgwoning mij geld besparen?

Het bouwen van een zorgwoning in de tuin wordt een steeds populairdere optie voor veel mensen die willen kleiner wonen of dichter bij hun familie willen wonen. Zorgwonen heet dit vandaag de dag.

Een bijgebouw is een fantastische manier om uw onafhankelijkheid te behouden, terwijl ook de zekerheid van het hebben van familie in de buurt voor extra steun en veiligheid zorgt.

Er zijn ook een aantal grote financiële stimulansen voor het bouwen van een aanbouw die kunnen helpen om de verhuizing een gemakkelijke te maken.

Thermische efficiëntie

Zorgwoningen zijn ontworpen en gebouwd volgens dezelfde hoge normen als u zou krijgen in een typische nieuwbouw.

Elk gebouw is afgetekend door de bouwvoorschriften en voldoen aan strenge controles met betrekking tot thermische efficiëntie en materialen.

Dit betekent dat zorgwoningen zeer warm en behaaglijk zijn in de winter en daarom vrij goedkoop te verwarmen zijn en vooral in vergelijking met een groter, ouder huis dat u misschien gaat verlaten.


zorgwoning huren of kopen prijs


Zorgwoning

Een van de meest populaire redenen waarom mensen ervoor kiezen om aan zorgwonen te doen is om de familie dichter bij elkaar te hebben en om die extra steun te hebben, terwijl ze toch een zekere mate van onafhankelijkheid behouden.

Dit kan een goed compromis zijn tussen verhuizen naar een verzorgingstehuis en in uw eigen huis blijven.

Een zorgwonen geeft u de mogelijkheid om familie in de buurt te hebben als u die nodig heeft, wat een hele geruststelling kan zijn als u ouder wordt.

Voor sommige mensen kan een verzorgingstehuis een noodzaak zijn, maar voor anderen bent u misschien liever dichter bij familie. Dan is zorgwonen een ideale oplossing.

De kosten van een verzorgingshuis kunnen zeer hoog oplopen.

Met hoge maandelijkse kosten in een woonzorgcentrum of bejaardentehuis, is het logisch dat veel mensen kiezen voor een zorgwoning als een alternatieve optie. Zorgwonen is ook aangenamer voor beide partijen.

Er zijn ook een aantal andere grote kostenbesparende voordelen van het wonen in een aanbouw die voortvloeien uit het wonen in de nabijheid van uw familie.

Meer tijd doorbrengen met kleinkinderen is een van de redenen waarom veel mensen graag in een zorgwoning wonen, en het kan ouders ook de optie geven van een extra oppas wanneer dat nodig is, een win-win voor iedereen.

Een ander leuk element van zo dichtbij familie wonen is dat de maaltijden soms samen worden genuttigd.

Hoewel het heerlijk is om uw eigen keuken te hebben en controle over uw eigen domein, is de kans om bij elkaar thuis te komen eten ook erg verleidelijk, brengt het de familie dichter bij elkaar en bespaart het geld op kook- en voedselrekeningen.

Bouwvergunning bijgebouw

Zoals bij alle bouwprojecten, zijn er bij de bouw van een bijgebouw enkele extra kosten die niet over het hoofd gezien mogen worden.

Aangezien een bijgebouw als een huis moet worden bewoond, is een bouwvergunning soms vereist voor bijgebouwen. Soms volstaat een melding.

Lees ook: zorgwoning in de tuin.

Zorgwonen |