Rusthuis of zorgwoning | Novulo Buildings als alternatief voor rusthuizen

Rusthuis of zorgwoning van Novulo

Zoekt u een alternatief zodat u uw geliefde oudere familieleden niet naar een rusthuis hoeft te brengen?

Doe gratis en vrijblijvend een offerte aanvraag bij NOVULO Buildings, de #1 Belgische leverancier van zorgwoningen.

NOVULO Buildings - Rusthuis of zorgwoning

Offerte-aanvraag, informatie & advies:

Stap 1 van 2 - Zorgwoning

Rusthuis of zorgwoning

Rusthuis of zorgwoning 

Alternatieven rusthuis

Als het gaat om de zorg voor oudere familieleden die moeite hebben met het dagelijks leven, is een rusthuis niet de enige optie.

Daarom kijken we in dit artikel naar alternatieven voor rusthuizen.

Lees hier: rusthuis of zorgwoning als alternatief


rusthuis of zorgwoning

rusthuis of zorgwoning


Verzorgers en apparatuur

Het is heel goed mogelijk dat oudere familieleden met een beetje aanpassing en verzorging zo lang mogelijk in hun eigen huis kunnen blijven wonen.

Dat is voor alle betrokkenen een uitstekend resultaat.

Als zij moeite hebben met mobiliteit, of het nu gaat om traplopen of in en uit bad stappen, is er hulp beschikbaar.

Een traplift kan een oplossing bieden zonder te moeten downsizen naar een kleinere woning of bungalow.

Er zijn ook inloop baden beschikbaar en tilliften die het in- en uitstappen van een bad veel gemakkelijker kunnen maken.

Als uw oudere familieleden last hebben van de eerste stadia van geheugenverlies, dan kan een ouderen alarm nuttig zijn.

Ze hebben allerlei functies, zoals herinneringen om medicijnen in te nemen en warmte sensoren die helpen om hun huis warm te houden tijdens een koude winternacht.

Een mantelzorger kan een ideale oplossing zijn, afhankelijk van de behoeften van uw oudere familielid.

Misschien vinden ze drie keer per week een bezoek voldoende om een fatsoenlijke levensstandaard te handhaven.

Lees hier: rusthuis of zorgwoning als alternatief


zorgwoning huren of kopen prijs


Financiële hulp

Natuurlijk kost dit alles geld, dus het is een goed idee om contact op te nemen met de lokale overheid, die een verzorger naar het huis zal sturen om de behoeften te inventariseren.

Zo kunnen zij u ook vertellen welke financiële hulp of voordelen beschikbaar zijn, zowel voor uw oudere familieleden als voor u als verzorgers.

De rubriek Ouderenzorg van de overheid op hun website is een goede plaats om te beginnen, u kunt de postcode van uw oudere familieleden invoeren en nagaan welke hulp beschikbaar is voordat u een afspraak maakt om met iemand te spreken om een behoeften onderzoek te organiseren.

Dit alles kan helpen om de stress te verlichten van het moeten maken van deze regelingen en aanpassingen in jullie leven.

Gedeelde accommodatie

Als het onwaarschijnlijk lijkt dat zij zich in hun eigen huis kunnen redden, zelfs met de hulp van een verzorger, dan zijn er andere opties beschikbaar.

Een daarvan is gedeelde huisvesting.

Dit zijn meestal een groep zelfstandige appartementen, met een huismeester die hen bijstaat als ze dringend hulp nodig hebben.

Dit lijkt op het eerste gezicht misschien een beetje drastisch, maar vaak heerst er een goed gemeenschapsgevoel onder de bewoners en kan het voorkomen dat mensen geïsoleerd raken.

Downsizen als alternatief voor een rusthuis

Downsizen kan eigenlijk een positieve ervaring zijn, de kans om opnieuw te beginnen in een woning die meer geschikt is voor een ander levensritme kan veel stress wegnemen van het omgaan met ouder worden.

Soms kan het een beetje overweldigend zijn om in een grote woning met 4 slaapkamers te wonen, te proberen het schoon en netjes te houden en met trappenhuizen om mee te worstelen.

Vooral als een van beiden kampt met een lichamelijke of geestelijke gezondheidsprobleem.

De aankoop van een huis kan duur zijn, zoals u ongetwijfeld weet, en de gedachte om terug te keren op de eigendomsladder, het regelen van een hypotheek en alle bijbehorende stress kan geen aanlokkelijk vooruitzicht zijn.

Er is echter een alternatief, de zorgwoning…


rusthuis of zorgwoning

rusthuis of zorgwoning


De zorgwoning

Zorgwoningen lijken op het eerste gezicht geen opwindend vooruitzicht als alternatief voor rusthuizen.

Je zou kunnen denken dat ze langwerpige loodsen zijn of een kamer blokhutten, maar niets is minder waar.

Zorgwoningen , zoals degene die we hier maken, zijn speciaal ontworpen om elegante en ruime leefruimtes te zijn.

Met een of twee slaapkamers, een royale keuken en woonkamer, allemaal met een modern design, moderne keukens, badkamers en een verscheidenheid aan externe afwerkingen allemaal helpen ze eruit te zien als een huis en niet als een bijgebouw.

Dit alles met het voordeel dat u geen hypotheek hoeft te regelen of terug hoeft te keren op de huizenladder.

Lees hier: rusthuis of zorgwoning als alternatief


Rusthuis of zorgwoning als alternatief

Er komt een moment in ieders leven dat ze extra zorg en ondersteuning nodig hebben, of dat nu komt door ouderdom, economie of een handicap.

Als we het over ouderdom hebben, zijn er een aantal opties beschikbaar, waarbij het bouwen van een zorgwoning een steeds populairdere optie wordt.

Lees hier: rusthuis of zorgwoning als alternatief


zorgwoning huren of kopen prijs


Het alternatief voor een rusthuis

Met de recente schok van COVID 19 en de enorme impact die het heeft gehad op al onze levens merken we dat veel mensen alternatieven voor rusthuizen overwegen als een manier om te zorgen voor onze oudere dierbaren.

Rusthuizen kunnen voor veel mensen een essentiële beslissing zijn, omdat 24 uur per dag hulp van vitaal belang is.

Maar voor andere mensen die toch graag een grotere mate van onafhankelijkheid willen, kan een zorgwoning een fantastische optie zijn.

Zorgwoningen overbruggen de kloof tussen het verstrekken van die extra veiligheidsdeken van ondersteuning, terwijl het nog steeds een groot deel van zelfstandig wonen toestaat.

Wij hebben geconstateerd dat deze mix een van de belangrijkste redenen is waarom zij voor een bijgebouw hebben gekozen in plaats van een traditioneel rusthuis.

Er wordt een thuis gebouwd voor u, met uw eigen voordeur, keuken, badkamer en alle andere moderne faciliteiten die u zou verwachten van een top nieuwbouwwoning.

Met individuele toegang kunt u vrienden uitnodigen, bezoek krijgen van de kleinkinderen en uw eigen maaltijden bereiden, net als anders.

Maar u hebt ook die extra zekerheid dat uw familie in de buurt is wanneer dat nodig is of gewoon voor gezelschap.

Rusthuizen kunnen een geweldige manier zijn om nieuwe mensen te ontmoeten en om dat extra niveau van sociale ondersteuning te hebben, maar wij zijn van mening dat met een bijgebouw u ook zult profiteren van soortgelijke voordelen, vooral van degenen die dicht bij u staan.

Verzorgers en gehandicapten

Al onze bijgebouwen worden op maat gemaakt en gebouwd naar de individuele eisen van elke individuele klant.

Dit betekent dat we goed luisteren naar uw wensen voordat we beginnen met het ontwerp proces.

Alle bijgebouwen die wij bouwen kunnen worden voorzien van een groot aantal voorzieningen die het verplaatsen en de toegang vergemakkelijken.

Er kunnen opritten, leuningen, bredere deuren, inloop douches en bijna alle andere voorzieningen voor gehandicapten installeren om het u zo gemakkelijk mogelijk te maken en ervoor te zorgen dat het bijgebouw klaar is voor de toekomst.

In contact blijven

In deze tijd begrijpen we dat verbonden blijven bijzonder belangrijk is.

Alle bijgebouwen die we bouwen hebben de mogelijkheid om breedband internet te hebben, gedeeld met het hoofdgebouw of uw eigen lijn.

Op deze manier kunt u altijd in contact blijven met oude vrienden, kleinkinderen en andere familieleden die misschien niet zo dichtbij wonen.

Natuurlijk zal een deel van uw familie naast u wonen.


rusthuis of zorgwoning

rusthuis of zorgwoning


Downsizen vs rusthuis

Voor veel mensen is de reden om te verhuizen dat hun huis gewoon te groot voor hen is.

Een eens zo groot familiehuis kan erg duur in onderhoud worden, en een grote tuin is moeilijk bij te houden.

Downsizen kan een zeer positieve ervaring zijn, het opruimen van rommel en het herschikken van je leven in een meer beheersbaar gebouw kan heel therapeutisch zijn.

Misschien is het de kans om je inrichtingsstijl te veranderen, te gaan winkelen voor een aantal geweldige nieuwe meubels, of een kans om de dingen die veel betekenen te houden en je te ontdoen van de rommel.

Een probleem met verhuizen is de grote uitgaven die zich voordoen, met juridische kosten, zegelrecht en onroerend goed diensten.

Een zorgwoning kan een geweldig alternatief zijn, de kosten van downsizing worden sterk verminderd.

De zorgwoning

Voor sommigen kan een zorgwoning geen overweging geweest zijn, maar steeds meer mensen zien het als een briljante manier om een nieuw leven te leiden, dicht bij hun familie in een speciaal gebouwde woning.

Bijgebouwen zijn ver verwijderd van de oude notie van een ‘prefab’, al deze gebouwen zijn gebouwd volgens de strengste bouwvoorschriften en worden gecontroleerd en goedgekeurd tijdens het bouwproces.

Met behulp van structureel geïsoleerde panelen, wat betekent dat je geld gaat besparen op verwarming en een huis hebt dat koel blijft in de zomer en warm en gezellig is in de winter.

Lees hier: rusthuis of zorgwoning als alternatief


Zorgwoning als beste optie voor multi generatie wonen

De laatste maanden is het aantal huishoudens met meer dan twee generaties toegenomen.

Voorheen aangewakkerd door de recessie van 2009, zien we nu ook de gevolgen voor gezinnen als gevolg van COVID 19 en een herijking van de zorg voor ouderen.

Steeds meer mensen gaan op zoek naar alternatieven voor verzorgingstehuizen en kiezen voor een meer familiale aanpak waarbij de hele familie samen blijft en elkaar gemakkelijker kan steunen door het samenleven van meerdere generaties.


zorgwoning huren of kopen prijs


Hoe kan een zorgwoning het wonen voor meerdere generaties vergemakkelijken?

Een zorgwoning is een fantastische manier om een perfecte balans te creëren tussen multi generationeel wonen en zelfstandig wonen.

Vaak is een van de belangrijkste zorgen die mensen hebben als ze met elkaar gaan samenwonen, dat ze elkaar voor de voeten lopen, of niet de privacy krijgen die ze gewend zijn als ze apart wonen.

Een bijgebouw in de tuin kan deze zorgen wegnemen, omdat een bijgebouw een eigen, aparte woning is, naast het hoofdgebouw.

Met een eigen voordeur, keuken en badkamer bent u onafhankelijk, terwijl u toch verbonden bent met de gezinswoning, aan de andere kant van de tuin.

Voordelen van multi generationeel wonen?

Verschillende generaties dicht bij elkaar heeft een aantal grote voordelen, die veel verder gaan dan alleen het besparen van geld op de huur.

Het creëren van een ondersteunend systeem, waarbij grootouders voor wat extra kinderopvang kunnen zorgen, heeft verstrekkende voordelen voor alle betrokkenen.

Plotseling hebben de ouders wat broodnodige steun, met een extra paar handen voor etenstijd, badtijd en bedtijd, en een vriendelijk oor voor advies.

Aan de andere kant, als grootouders ouder worden, kunnen zij op hun beurt profiteren van extra steun, met naaste familie in de buurt indien nodig.

Een zorgwoning maakt deze ondersteuning mogelijk, terwijl het tegelijkertijd beide generaties de onafhankelijkheid en ruimte geeft die ze nodig hebben.

Natuurlijk zijn er ook grote voordelen als het gaat om geld te besparen.

Veel starters kunnen het zich gewoon niet veroorloven om een aanbetaling te doen voor een huis.

Daarom is er een sterke toename van gezinnen die bij elkaar intrekken.

Steeds vaker zien we dat er bijgebouwen worden gebouwd, niet voor bejaarde ouders, maar voor jongere leden.

Deze gebouwen bieden een veelzijdige woning die fungeert als een opstap voor jongere leden van het gezin en die in gebruik kan worden aangepast zodra deze familieleden gespaard hebben en hun eigen woning hebben gekocht.


rusthuis of zorgwoning

rusthuis of zorgwoning


Manieren om geld te besparen met zorgwoningen

Afgezien van het besparen van geld op de huur, biedt een bijgebouw een groot aantal andere manieren om geld te besparen.

Omdat het veel kleinere gebouwen zijn, zijn bijgebouwen veel goedkoper te verwarmen en te onderhouden.

Vaak zijn mensen die verhuizen naar een tuin bijgebouw aan het downsizen van een grotere eengezinswoning, wat veel geld zal besparen op de algemene rekeningen.

Omdat bijgebouwen nieuwe gebouwen zijn, gebouwd volgens de laatste bouwvoorschriften, hebben ze uitstekende UV-waarden en isolatie.

De meeste bijgebouwen zijn voorzien van dubbele beglazing en maken gebruik van SIP (structureel geïsoleerde panelen) in hun constructie, waardoor ze kosteneffectief te verwarmen zijn in de winter omdat ze hun warmte zeer effectief vasthouden.

Tips voor een geslaagde verhuizing

Een verhuizing kan voor alle betrokkenen een stressvol proces zijn.

Zeker als u ook nog eens gaat samenwonen met uw ouders of kinderen, mensen die misschien al heel lang niet meer hebben samengewoond!

De sleutel tot een soepel verloop van dit proces is een goede communicatie.

Bij elkaar gaan zitten en de verhuizing bespreken is essentieel, zodat iedereen weet waar hij aan toe is.

Er kunnen vragen zijn over wie het eten kookt, wat voor zorg er nodig is, of zelfs gewenst is, wat de basisregels zijn met betrekking tot bezoek, mogen de kleinkinderen komen wanneer ze willen?

Het bespreken van een aantal van deze situaties zal de gemoederen tot bedaren brengen en u een goede basis geven voor een succesvolle verhuizing.

Geld is een ander onderwerp dat later voor spanningen kan zorgen.

Het is een goed idee om vóór de verhuizing te praten over rekeningen en kosten.

Misschien vindt u het prettiger om voor elk huishouden een aparte elektriciteitsmeter te hebben, of misschien wilt u de kosten delen.

Het is een goed idee om in een vroeg stadium een idee te krijgen van deze kosten en verantwoordelijkheden, zodat iedereen zich op zijn gemak voelt.


zorgwoning huren of kopen prijs


Verschil tussen een zorgwoning en een service flat

Overweegt u een zorgwoning of service flat toe te voegen aan uw gezinswoning?

Als gevolg van de stijging van de kosten van verzorgingstehuizen en vastgoedprijzen, kiezen veel gezinnen voor een meer generatiewoning.

Wanneer u uw oudere dierbare in huis haalt, is het belangrijk om een woning te kiezen die zowel aan hun behoeften als aan uw eigen behoeften voldoet.

Daarom worden zorgwoningen en service flats steeds populairder.

Ze bieden een plek voor uw oudere familielid om thuis te komen.

U kunt uw familielid in de buurt hebben voor uw gemoedsrust, zonder hun onafhankelijkheid of privacy weg te nemen.

Zijn zorgwoningen en service flats hetzelfde?

Een zorgwoning en een service flat zijn in wezen hetzelfde.

Het zijn beide op zichzelf staande accommodaties ontworpen om een oudere persoon of stel te huisvesten.

Het enige verschil is dat een service flat vaak een aanbouw is aan de hoofdwoning.

Of ze zijn een bestaand deel van het huis dat is aangepast aan de behoeften van de persoon.

Zo kan er bijvoorbeeld een badkamer en keuken zijn toegevoegd.

Een zorgwoning, aan de andere kant, is een volledig aparte woning die is gelegen in de tuin van het huis van de familie.

Moet ik kiezen voor een zorgwoning of een service flat?

Als u de ruimte heeft in uw woning, kunt u kiezen voor een service flat.

Sommige mensen kiezen er bijvoorbeeld voor om hun dubbele garage om te bouwen tot een zelfstandige flat.

Echter, het hebben van uw oudere familielid in het huis van de familie kan de verhoudingen in het huis onder druk zetten.

Bovendien zijn er maar weinig huizen met voldoende ruimte op de begane grond om een ruime, zelfstandige woning te creëren.

Idealiter zou een service flat een slaapkamer, badkamer, woonkamer en keuken moeten hebben.

Het is ook het beste als het een eigen ingang heeft die gescheiden is van het hoofdhuis.

Anders zou uw oudere geliefde het gevoel kunnen krijgen dat hij of zij niet genoeg ruimte of privacy heeft.

U kunt er ook voor kiezen om een aanbouw aan het ouderlijk huis te laten bouwen.

Dit zou uw oudere familielid de ruimte geven die hij of zij nodig heeft.

Uitbreidingen zijn echter kostbaar en het verkrijgen van een bouwvergunning kan een uitdaging zijn.

Bovendien hebt u de juiste ruimte nodig voor een aanbouw, anders loopt u het risico veel van uw tuinruimte te verliezen (en de buren te ergeren).

Woning uitbreidingen zijn meestal langdurige projecten die een lange tijd duren om te voltooien, wat betekent dat ze niet altijd ideaal als je iets snel nodig.

Uw andere optie (en meestal de beste optie) is om te kiezen voor een zorgwoning.


rusthuis of zorgwoning

rusthuis of zorgwoning


Waarom is een zorgwoning de beste optie?

Een zorgwoning is een zelfstandige accommodatie ontworpen om te passen in de tuin van de gezinswoning.

Ze zijn ontworpen met oudere mensen in het achterhoofd en bieden een veilige en stabiele plek voor uw oudere geliefde om te wonen.

Vanaf slechts 55.250 euro zijn zorgwoningen een betaalbaar alternatief voor verzorgingshuizen of aanleunwoningen.

Ze maken het mogelijk voor uw oudere familielid om in de buurt te blijven, zonder hun onafhankelijkheid weg te nemen.

Het kiezen van een zorgwoning

De kleinere eenkamerwoning is geschikt voor een alleenstaande.

Terwijl een stel de voorkeur geeft aan een van de grotere één-slaapkamer bijgebouwen of zelfs de twee-slaapkamer bijgebouwen.

De twee-slaapkamer bijgebouwen zijn geschikt als uw oudere familielid kleinkinderen of uitgebreide familie heeft die vaak op bezoek komen.

Ze zijn ook zeer geschikt als uw oudere dierbare graag wat meer ruimte zou willen.

Elk bijgebouw is afgewerkt volgens de hoogste standaard en u kunt kiezen uit een scala aan functies en afwerkingen, waaronder een groot aantal interne en externe opties.


zorgwoning huren of kopen prijs


Een zorgwoning of bijgebouw voor in je eigen tuin voor je ouders

Kies voor een bijgebouw dat zo wordt ontworpen dat het alle voorzieningen biedt die u nodig heeft voor uw ouders, terwijl ze toch dichtbij, veilig en comfortabel kunnen blijven. Onze zorgwoningen zijn volledig uitgerust met een slaapkamer, badkamer en kitchenette.

Ze zijn volledig zelfstandig, hebben een eigen ingang en kunnen worden gekoppeld aan uw huis als u dat wenst.

Ze worden compleet geleverd met slaapkamer, badkamer en kitchenette faciliteiten.


Laat uw ouders bij u wonen in een bijgebouw in de tuin: een zorgwoning

Het kan moeilijk zijn om uit te zoeken wat te doen met ouder wordende ouders. Vaak keren familieleden hen de rug toe omdat ze het te moeilijk vinden om voor hen te zorgen. Daarom kiezen veel mensen nu voor verzorgingshuizen voor hun ouders. Deze verzorgingshuizen kunnen van alles zijn, van een huis dat 24 uur per dag zorg biedt, tot het aanmoedigen van het gebruik van een bijgebouw in de tuin om in te wonen. Wilt u meer weten over deze oplossing, lees dan het artikel “Laat uw ouders bij u inwonen in een bijgebouw in de tuin: een mantelzorgwoning”.


Wat is een zorgwoning voor in de tuin?

Een zorgwoning is een bijgebouw, meestal achter in de tuin, met kleine kamers om bejaarde ouders of grootouders in onder te brengen. Het idee is dat ze dan dicht bij hun kinderen en kleinkinderen zijn, maar ook van hun privacy kunnen genieten.

Een zorgwoning als bijgebouw is een extensie aan het huis. Het wordt meestal aan de achterkant van uw tuin vastgemaakt, waar u bejaarde ouders of grootouders kunt plaatsen. Het voordeel hiervan is dat ze dichtbij zijn en toch hun eigen ruimte en privacy hebben in een aparte kamer binnen een woning.

Er zijn ook voordelen voor degenen die verzorgingshuizen runnen als ze extra ruimte nodig hebben als gevolg van veranderingen die thuis plaatsvinden waardoor meer mensen die verzorgd moeten worden.

Het idee achter het krijgen van een zorgwoning voor de tuin is dat kleinkinderen in staat zijn om meer met hen te spelen. Dit betekent dat zowel kinderen als ouderen onafhankelijkheid kunnen krijgen, zonder het gevoel op te dringen aan andere leden van het gezin.

Kies daarom ook voor een mantelzorgwoning in de tuin.


Waarom een oma bijgebouw voor in de tuin huren of kopen?

Waarom een oma bijgebouw voor in de tuin huren of kopen?

Een van de redenen om een zorgwoning voor de tuin te huren of te kopen is dat het kan worden gebruikt als een plek voor ouder wordende volwassenen, zoals grootouders, om tijd door te brengen met hun kleinkinderen.

Het is belangrijk op te merken dat het huren of kopen van een zorgwoning een aantal investeringen vooraf met zich meebrengt. Dit omvat vaak het aanbrengen van betere structuren en bedrading voordat het bijgebouw wordt gebouwd of gekocht van bedrijven zoals NOVULO Buildings.

De beloning kan de moeite waard zijn, dat wel. Veel grootouders hunkeren naar meer tijd met hun kleinkinderen en de oma annexe zal hen geven wat ze nodig hebben om dat te doen.

Er zijn ook sociale voordelen van het hebben van de zorgwoning en onder hen omvatten:

– het bevorderen van relaties tussen gezinsleden.

– de kleinkinderen verantwoordelijkheid bij te brengen door hen klusjes te laten doen in het bijgebouw.

Naast al deze informatie over waarom huren of kopen van een zorgwoning voor de tuin, zijn er tal van andere redenen die zullen variëren afhankelijk van uw situatie.

Het doen van wat onderzoek online op bedrijven zoals NOVULO Buildings die gespecialiseerd zijn in geprefabriceerde gebouwen zoals zorgwoningen zal u een idee geven van wat voor soort structuur zou het meest geschikt zijn voor uw behoeften. Een ding blijft echter zeker; het huren of kopen van een zorgwoning kan een hele nieuwe wereld openen voor alle betrokkenen.